Miasto

Gotowanie z mistrzem barbeque

Gotowanie z mistrzem barbeque

Czym różni się słynne amerykańskie barbeque od grillowania? To jedno z pytań na które odpowiadał Mistrz Polski BBQ Adam Bieńko

Czym różni się słynne amerykańskie barbeque od grillowania? Jak przyrządzić żeberka, czy łososia z płatkami chilli? Jak dobrze uwędzić pstrąga? Na te i inne pytania mogli uzyskać odpowiedź odpowiedź uczestnicy warsztatów eksperckich w Małopolskiej Szkole Gościnności.

Szkolenie poprowadził kapitan drużyny Mistrzów Polski BBQ –Adam Bieńko. Już przed południem pod szkołę podjechała nietypowa przyczepa – grill. To na nim uczniowie, nauczyciele i osoby spoza szkoły mogły się uczyć się grillowania.

Cała grupa została podzielona na mniejsze podgrupy wykonujące inne zadania, a wszystko pod czujnym okiem mistrza. Na szkoleniu pojawiły się takie dania jak m.in.: łosoś marynowany w chili i soli morskiej wędzony na drewnie śliwy z sosem mango; burgery wołowe z jalapenio; żeberka marynowane w syropie klonowym, purre śliwkowym i coca-coli, polędwiczki wieprzowe i podudzia z kurczaka w ziołowej marynacie, a także słodko-pikantna Karkówka BBQ.

 

Ciekawostką było przyrządzanie steka T-bon, którego cena za sztukę to prawie 50zł. Ponadto można było zobaczyć jak wędzi się pstrąga, filety z łososia, karkówkę, polędwiczkę wieprzową i schab. 

Komentarze

Zobacz więcej