Wielkanocne Smaki z Głogoczowa w Myśleniach
Uczniowie przygotowali pieczoną białą kiełbasę i świątecznego kurczaka w owocach i cydrze, mazurka ze skórką pomarańczową, mazurka różanego, jajka faszerowane i babkę piaskową.
W Małopolskiej Szkole Gościnności uczniowie z pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w warsztatach pt. „Wielkanocne Smaki z Głogoczowa”. Prowadziły je Maria Buraczek, Krystyna Czernecka, Kazimiera Pulchna i Agnieszka Węgrzyn ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie. Były to zajęcia przeprowadzone z projektu „Podziel się smakiem” w ramach olimpiady Zwolnieni z Teorii.
Uczniowie przygotowali pieczoną białą kiełbasę i świątecznego kurczaka w owocach i cydrze, mazurka ze skórką pomarańczową, mazurka różanego, jajka faszerowane i babkę piaskową. Wszystkie przepisy można znaleźć tutaj
Dzięki tym warsztatom poznali tradycyjne potrawy kuchni polskiej, które mogą przygotować w domu swoim rodzinom na święta.
Podobają Ci się nasze artykuły?
Dzięki Twojemu wsparciu możemy poruszać tematy, które są istotne dla Ciebie i Twoich sąsiadów. Zabierz nas na wirtualną kawę – nawet najmniejszy gest ma znaczenie.