Koło Gospodyń Wiejskich z Pcimia na Dniach Produktów Regionalnych w Kryspinowie
Podczas Dni Produktów Regionalnych w Kryspinowie potrawy charakterystyczne dla okolic Pcimia prezentowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich
Wśród przygotowanych potraw znalazła się m.in. pcimska kwaśnica, chleb ze smalcem, bryndzą, pastą jajeczną, regionalne kołacze i ciasta, rogale, a do tego sok z owoców i różnego rodzaju przystawki w formie marynowanych grzybków i korniszonów.
Podczas targów zwiedzający mieli okazję do skosztowania m.in. oscypka oraz grillowanego pstrąga spod Nowego Targu oraz uczestniczyć w warsztatach historyczno - archeologicznych, turnieju łuczniczym, występach zespołów ludowych i tańców regionalnych.
W występach tych czynnie brały udział Panie z KGW. W połączeniu z " Krakowską Grupą Folklorystyczna z Mydlnik" stworzyły na scenie muzykalną grupę koncertową. Panie śpiewały o swoich rodzinnych stronach i zapraszały gości do Pcimia nad Rabę.
Podobają Ci się nasze artykuły?
Dzięki Twojemu wsparciu możemy poruszać tematy, które są istotne dla Ciebie i Twoich sąsiadów. Zabierz nas na wirtualną kawę – nawet najmniejszy gest ma znaczenie.