Kultura

Najlepsza publikacja kulinarna 2016 roku: „Smaki Ziemi Myślenickiej”

Najlepsza publikacja kulinarna 2016 roku: „Smaki Ziemi Myślenickiej”
potrawyregionalne.pl

Za najlepszą publikację kulinarną roku 2016 uznano publikację „Smaki Ziemi Myślenickiej” traktującej nie tyle o jedzeniu co o życiu w naszym regionie

W siedzibie lokalnej Grupy Działania Dolina Raby rozstrzygnięto Konkurs na Najlepszą Publikację o Lokalnych i Regionalnych Kulinariach w 2016 roku, im. Stanisława Czernieckiego. Nadesłano 29 publikacji (książek, albumów i innych wydawnictw). Spośród nich organizatorzy wybrali 8 w pełni zgodnych z regulaminem, spośród których najważniejszymi kryteriami były: promocja inicjatyw lokalnych w zakresie oryginalnych publikacji kulinarnych, szczególnie wskazujących na znaczenie lokalnych i regionalnych potraw w życiu społeczności lokalnej; ochrona polskiego, kulinarnego dziedzictwa regionalnego i lokalnego oraz jego popularyzacja; promowanie lokalnych i regionalnych potraw oraz produktów żywnościowych i i wspieranie lokalnej tożsamości.

Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odebrali autorzy „Smaków Ziemi Myślenickiej” Kazimierz Dąbrowski, Paweł Lemaniak i Michał Zięba.

W publikacji zaprezentowano produkt lokalny dla 47 miejscowości powiatu myślenickiego. Album zawiera opis tradycji kulinarnej, folklorystycznej, kulturowej i przyrodniczej Ziemi Myślenickiej, jak również dorobku artystycznego mieszkańców. Wydawcą książki są Lokalne Grupy Działania „Turystyczna Podkowa”, „Między Dalinem i Gościbią” oraz „Klimas” .

Powiązane tematy

Komentarze (5)

Zobacz więcej