VII Małopolski Festiwal Smaku: Krzonówka na 1 miejscu
- 22 czerwca 2011
W krakowskim półfinale VII Edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku, sułkowicka krzonówka zdobyła pierwsze miejsce wśród produktów tradycyjnych
Festiwal ma swoje odsłony w siedmiu największych miastach Małopolski. Na każdym organizowany jest plebiscyt, w którym publiczność wybiera najlepsze produkty w czterech kategoriach: „Ekologiczne przysmaki”, „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą” i „Jak u mamy”.
W kategorii „Tradycyjne specjały” podczas półfinałów krakowskich zwyciężyła krzonówka. Podczas finałów festiwalu na zakończenie lata w Krakowie znajdzie się w doborowej stawce siedmiu wybranych „tradycyjnych specjałów” małopolskiej kuchni.
Podobają Ci się nasze artykuły?
Dzięki Twojemu wsparciu możemy poruszać tematy, które są istotne dla Ciebie i Twoich sąsiadów. Zabierz nas na wirtualną kawę – nawet najmniejszy gest ma znaczenie.
Gratulacje. To duży sukces. Jadłam. Bardzo smaczna.
tą Krzonówke to Sułkowice przywłaszczyły sobie podobno od Jasienicy.;)
Może odrazu że od Bysiny? Sam nie jestem z Sułkowic ale zbliskie okolicy I Chrzonówkgłównie a wielkanoc gotowało sie i gotuje w Sułkowicach a po nich wkażdej osciennej wsi czyli można powieziec w całej gminie. Poza tym tam gdzie przeprowadziły sie sułkowiczanki np. po ślubie. A skoro ja przedmówca twierdzi że chrzonówka jest z jasienicy to mógl ją wielmożny Pan M.O. wypromowac wcześniej jako potrawe z gminy myslenice. Tylko pewnie do czasu jak chzonówka nie zdobyła tytułu poduktu tradycyjnego nikt w mysleniach o niej nie słyszał...
a co to w ogóle jest?
U nas gotowało się tak: /to dla zdziwionego/ok. 2 litry kwaśnego mleka zagotować, bełtać, aby się ser nie zrobił, dodać laskę chrzanu, laskę swojskiej kiełbasy, 1 jajko. Zatrzepać śmietanę z mąką i wlać, zagotować, dodać kilka łyżek stopionej słoninki, posolić, popieprzyć, dosmaczyć maggą , vegetą. Można dodać usmażonej cebulki. Pycha.