Sebastian Gabryś - człowiek, który stworzył polską bezę
Mieszkaniec Myślenic został bohaterem filmowego cyklu „Pasjonaci”, w którym przedstawiani są ludzie o wyjątkowych zainteresowaniach.
Znany z w mieście restaurator i laureat licznych nagród międzynarodowych, tym razem został okrzyknięty „człowiekiem, który stworzył polską bezę”
PasjonaciTv to kanał z filmami o ludziach z pasją. Twórców interesują osoby, które mają oryginalne zainteresowania lub ciekawy pomysł na biznes. Prowadzony jest przez małżeństwo z Krakowa, które od kilku lat kręci krótkie filmy tworząc „Wielką kronikę pasjonatów”. Jednym z jej bohaterów został myśleniczanin Sebastian Gabryś, który stworzył polską bezę.
„Beza to niby takie zwykłe ciastko. Po wizycie w domu Sebastiana Gabrysia człowiek uświadamia sobie, deser może być czymś więcej niż tylko słodkim przysmakiem. Razem ze swoją żoną Renią w Myślenicach pod Krakowem stworzyli dom Bezy Polskiej. Uwierzcie nam - można mieć serce z bezy” – piszą autorzy reportażu.
W filmie Sebastian Gabryś opowiada m.in. o swoim marzeniu, którym jest mały lokal w Krakowie, gdzie można zamówić deser w postaci bezy i kawy.
„Bezy będą na półkach, wchodzisz i mówisz – poproszę tę z sercem, albo zwykłą. Beza z espresso - proszę bardzo. I albo wypijasz, albo polewasz ciastko kawą. Ja to nazywam wersja „Wenecja” - mamy gelato, espresso, Włosi zakochani i nasza beza w kształcie serduszka. To powinno kosztować 19,99 zł” - mówi podczas serwowania swojego wypieku producentom filmu.
W filmie opowiada o swojej pasji, wizjach i prezentuje sposób wypiekania bezy. Te przygotowuje razem z żoną oraz autorami reportażu.
Podobają Ci się nasze artykuły?
Dzięki Twojemu wsparciu możemy poruszać tematy, które są istotne dla Ciebie i Twoich sąsiadów. Zabierz nas na wirtualną kawę – nawet najmniejszy gest ma znaczenie.