logo-web9
Edukacja

Myślenice. Przy Małopolskiej Szkole Gościnności powstanie Branżowe Centrum Umiejętności

Projekt obejmuje budowę siedziby Branżowego Centrum Umiejętności, utworzenie bazy noclegowej, remont lokali mieszkalnych zlokalizowanych w internacie oraz powstanie zewnętrznych wind.

Wartość inwestycji to ponad 15 mln zł. Ma pomóc w kształceniu nowoczesnej kadry w dziedzinie gastronomii

Symbolicznym wbiciem łopaty w poniedziałek 7 kwietnia rozpoczęła się budowa Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół – Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach

Projekt obejmuje budowę siedziby Branżowego Centrum Umiejętności, utworzenie bazy noclegowej, remont lokali mieszkalnych zlokalizowanych w internacie oraz powstanie zewnętrznych wind. Wartość inwestycji to ponad 15 mln zł

Branżowe Centrum Umiejętności w Myślenicach, które powstaje przy MSG ukierunkowane jest na kształcenie nowoczesnej kadry w dziedzinie gastronomii.

- Rolą tego miejsca będzie nie tylko kształcenie nowoczesnej kadry mistrzów gastronomii i dbanie o to, byśmy odżywiali się zdrowo, ale także pokazywanie synergii: małopolskich producentów żywności roślinnej i zwierzęcej, czy świetnie rozwijającego się sektora produkcji wina. Małopolska żywność jest zdrowa i bezpieczna.

To jest dostrzegane i doceniane nie tylko w naszym regionie, przez mieszkańców, ale także przez turystów, którzy przyjeżdżając do Małopolski często deklarują, że chcą skosztować naszych produktów, naszej tradycyjnej kuchni.

Często podkreślam, że chciałbym, aby w Małopolsce była realizowana idea żywności „od wideł do widelca” – aby to, co jest produkowane w regionie trafiało na małopolskie stoły. Ta szkoła, jej kadra będą mocnym wsparciem w tym kierunku, bo są świetnie przygotowani by budzić pasję w młodych ludziach i to co najlepsze w Małopolsce promować – mówi marszałek Łukasz Smółka.

Branżowe Centra Umiejętności to nowość w polskim systemie oświaty, wykraczająca poza dotychczasowe modele kształcenia. Ich celem jest wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w poszczególnych branżach, opierając się na wiedzy i doświadczeniu środowisk branżowych. To również zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu w ramach tzw. trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy.

Nowe trendy w gastronomii

Uczestnicy zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków, np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja.

Planowane są też szkolenia z jakości mikrobiologicznej w cateringu dietetycznym. Ich celem jest poprawa bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Dzięki zajęciom praktycznym uczestnicy kursów dowiedzą się m.in. jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jak ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności.

Realizowane będzie też szkolenie z przygotowywania posiłków w cateringu dietetycznym. Słuchacze poznają podstawy technologii gastronomicznej, poruszone będą też tematy dotyczące dietetyki z elementami żywienia człowieka, higieny żywności, opakowań w produkcji żywności i cateringu dietetycznego.

Szkolenia kierowane będą do uczniów, studentów, nauczycieli zawodu oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się.

Zajęcia składać będą się z części teoretycznej i praktycznej. Teorii uczyć będą wykładowcy Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Uczelnia skupia się na rozwijaniu i upowszechnianiu wiedzy, tworząc innowacje sprzyjające osiąganiu bezpieczeństwa żywnościowego i neutralności klimatycznej. Zajęcia praktyczne prowadzić będą szefowie kuchni, specjaliści branży gastronomicznej i kelnerskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym ze Stowarzyszenia Kucharzy Polski.

W ramach przedsięwzięcia powstanie nowa kwalifikacja z zakresu edukacji poza formalnej odpowiadająca na potrzeby branży gastronomicznej, która włączona zostanie do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.

120 Branżowych Centrów Umiejętności w Polsce

Koszt całkowity inwestycji to ponad 15 mln złotych, w tym wkład własny Województwa Małopolskiego to ponad 2 mln złotych.

Projekt utworzenia Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół - Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach otrzymał dofinansowanie w konkursie ogłoszonym przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji na zlecenie Ministerstwa Edukacji i Nauki pn. „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności, realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej” Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.

W wydarzeniu wbicia pierwszej łopaty udział wzięli m.in. poseł na Sejm RP Władysław Kurowski, marszałek Łukasz Smółka, wicemarszałek Witold Kozłowski, przewodnicząca Komisji Edukacji, Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki SWM Danuta Kawa, starosta Józef Tomal, burmistrz Myślenic Jarosław Szlachetka, samorządowcy i pracownicy Małopolskiej Szkoły Gościnności z dyrektor Barbarą Firek. 

Dzięki Twojemu wsparciu możemy poruszać tematy, które są istotne dla Ciebie i Twoich sąsiadów. Zabierz nas na wirtualną kawę – nawet najmniejszy gest ma znaczenie. 

Zobacz więcej
Czytaj komentarze!