Miasto

Pracownie gastronomiczne na 50-lecie Małopolskiej Szkoły Gościnności

Pracownie gastronomiczne na 50-lecie Małopolskiej Szkoły Gościnności

Szkoła wciąż funkcjonuje pod nieoficjalnymi określeniami „Medyk” oraz „Tytus” i była wielokrotnie przeobrażana, by móc dostosować się do czasów w których przyszło jej funkcjonować. Na 50 urodziny otwarto zmodernizowane pracownie gastronomiczne

fot. Janusz Kaleta

Sobotnie uroczystości rozpoczęły się od mszy świętej w kościele pw. św. Franciszka z Asyżu. Następnie poczty sztandarowe, zaproszeni goście, absolwenci, grono pedagogiczne, pracownicy szkoły i uczniowie wzięli udział w części oficjalnej obchodów. Dyrektor Jerzy Niedenthal nawiązał do przeszłości, teraźniejszości i przyszłości jaka czeka placówkę.

Wieloletnia dyrektorka szkoły, Anna Kapała, wprowadziła zgromadzonych w realia lat 70-tych i 80-tych snując opowieść o powstawaniu budynku szkolnego przy Zdrojowej i o perypetiach związanych z początkami działalności placówki.

W trakcie uroczystości uhonorowano odznaczeniami państwowymi, resortowym, nagrodami jubileuszowymi i medalami osoby, które przyczyniły się do rozwoju szkoły i edukacji. Uroczystego wręczenia odznaczeń w imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej dokonał wicewojewoda małopolski Andrzej Harężlak. Za zasługi na rzecz edukacji odznaczona została Srebrnym Krzyżem Zasługi Wiesława Zając, natomiast Złotym Medalem za długoletnią służbę odznaczeni zostali: Jadwiga Krupa, Krzysztof Heród, Leszek Maślanka i Danuta Proszek, a Barbara Piwowarczyk - Srebrnym Medalem.

Za szczególne osiągnięcia dla oświaty i wychowania uhonorowano medalem Komisji Edukacji Narodowej Jolantę Turek i Barbarę Spisak-Kotarba. W trakcie uroczystości wręczono także nagrody jubileuszowe od marszałka województwa małopolskiego, które otrzymała Jolanta Pitala i Jadwiga Turek, a nagrody dyrektora szkoły zostały wręczone Ewie Wróblewskiej i Jolancie Śliwińskiej oraz przyznano pamiątkowe medale okolicznościowe.

Po części oficjalnej dla gości wystąpiła Ziemia Myślenicka oraz uczennica "Tytusa" Joanna Stoch. Następnie odbyło się uroczyste otwarcie zmodernizowanych pracowni
gastronomicznych.

Komentarze

  • 24 wrz 2013

    Teraz tylko jeszcze otworzyć "rondo" w okolicach szkoły i będzie "po myślenicku" :P

    18 4 Odpowiedz
  • 24 wrz 2013

    Prawie jak kuchnia Masterchefa :) Brakuje zdjęć ze spiżarni!

    14 3 Odpowiedz
  • 24 wrz 2013

    "Sobotnie uroczystości rozpoczęły się od mszy świętej(...)" ...
    Szkoda, że nie od czarów i gusłów..

    9 9 Odpowiedz
  • 25 wrz 2013

    Jak kto woli, sabat odbył się później

    2 2 Odpowiedz
  • 25 wrz 2013

    Skąd w tych komentarzach tyle zawiści? Czy ich autorami są "prawdziwi Polacy", których bolą wszelkie sukcesy bliźnich?

    5 2 Odpowiedz

Zobacz więcej