Adam Gessler w TVP ugotował sułkowicką krzonówkę
- 3 kwietnia 2012

W programie Telewizji Polskiej „Pytanie na śniadanie” restaurator i kucharz Adam Gessler ugotował sułkowicką krzonówkę
fot. Joanna Gatlik
Podczas programu oprócz faszerowanych jajek i wiosennej sałatki, kucharz zaprezentował jako główną potrawę sułkowicką krzonówkę. Adam Gessler wspomniał, że na potrawę trafił dzięki burmistrzowi Sułkowic, który napisał do niego list z informacją, że krzonówka jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa.
Zaprezentował składniki zupy, wyjaśnił dlaczego mówi się „krzonówka” (dawna gwarowa nazwa chrzanu).
Joanna Gatlik
Podobają Ci się nasze artykuły?
Dzięki Twojemu wsparciu możemy poruszać tematy, które są istotne dla Ciebie i Twoich sąsiadów. Zabierz nas na wirtualną kawę – nawet najmniejszy gest ma znaczenie.
a ja umiem ugotować fasolke po bretońsku chociaż nie pochodzę z Bretanii!!! i się nie chwalę!!
a jaki jest przepis na krzonówkę?
bo ja robię jkąś taką fajną krzonówkę, ale może tamta lepsza :)
Gessler powinien gotować w maseczce bo tak do wszystkiego pluje , że strach to zjeść . Cenzura tym razem może oszczędzi mój post bo poprzedni został usunięty . Czyżby prawda była nie wygodna ?
Ciekawe od kiedy jest to zupa Sułkowicka. W wielu miejscowościach np. Lipnik, Wiśniowa od zawsze gotuje się tę zupę tradycyjnie w niedzielę Wielkanocną a jak, że jej składniki pochodzą z wielkanocnego koszyka nazywa się ją też święconką
jaki mąż? to córka szwagra teścia ze strony brata po babce siostry ojca który ożenion ze stryjem dziadka kuzynki spłodził wnuka kuzynce tesciowej, taka to rodzina