Wicemarszałek o produktach regionalnych
Wicemarszałek Wojciech Kozak wziął udział w cyklu wykładów organizowanych w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach
Tym razem tematem były „Małopolskie produkty regionalne i tradycyjne”, o których opowiedział Wojciech Kozak wicemarszałek Województwa Małopolskiego. Uczniowie szkoły mogli dowiedzieć się czym charakteryzują się produkty lokalne, regionalne i tradycyjne, ale także mogli posłuchać wielu ciekawostek kulinarnych.
Ponadto poznali procedurę umieszczenia produktów na Liście Produktów Tradycyjnych, gdzie obecnie widnieje aż 141 małopolskich specjałów, a także procedury rejestracji produktów regionalnych.
– Małopolskie dziedzictwo kulinarne jest tak bogate, że wprowadzono wiele narzędzi, dzięki któremu nie tylko chronimy tradycyjne receptury dań i produktów, ale też promujemy producentów, by coraz więcej osób mogło cieszyć się tymi smakami – mówił Wojciech Kozak.
Wicemarszałek przybliżył młodzieży chronione 11 produktów regionalnych z Małopolski takich jak m.in. oscypek, karp zatorski, obwarzanek krakowski czy kiełbasa Lisiecka. W trakcie spotkania pojawiły się między innymi pytania o sklepiki szkolne i to dlaczego, w związku z nowym rozporządzeniem, nie może być w nich nawet obwarzanków.