Pcim: Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela
- 10 października 2011
Pierwsze Święto Pieczonego Ziemniaka i Korpiela w Pcimiu to powrót do dawnych tradycji trwale pielęgnowanych na polskich wsiach
Wśród potraw pryzgotowanych z ziemniaka, jak zasmażana zacierka z korpiela, pcimska wodzianka oraz pieczone w ognisku ziemniaki i korpieli gościły również liczne zabawy i konkurencje. Ziemniaczane rzeźby, obieranie ziemniaków na najdłuższą obierkę i degustacja upieczonych ziemniaków. Ten dzień stał się okazją nie tylko do rozpalenia ogniska, pożegnania lata, świętowania i pieczenia ziemniaków, ale także do wspomnień.
Impreza miała na celu powrót do dawnych tradycji i zwyczaji trwale pielęgnowanych na polskich wsiach, zapomnianych, do których każdy wraca w tęsknocie i nawale pracy dzisiejszego dnia. Imprezie towarzyszyły występy zespołów: Dotyk Anioła oraz zespołu wokalnego "Jędrka Paka".
Panie z KGW Pcim częstowały pcimskim jadłem, prezentowały regionalnymi wyrobami rękodzieła ludowego jak ręcznie szydełkowane korale, korale z "tybetu", serwety różnego "kroju" oraz piękne ręcznie robione kwiaty. Obok na stoisku prezentowały się prace z kółka plastycznego GOKiS Pcim oraz ręcznie wykonane bukiety kwiatów w wykonaniu Świetlicy Środowiskowej w Trzebuni. A w obrębie "ziemniaczanych i korpielowych stołów" przy biesiadnej muzyce tańczyli goście.
Podobają Ci się nasze artykuły?
Dzięki Twojemu wsparciu możemy poruszać tematy, które są istotne dla Ciebie i Twoich sąsiadów. Zabierz nas na wirtualną kawę – nawet najmniejszy gest ma znaczenie.
Ekstra,że coś takiego chce się organizować,pozdrawiam:)
Byłam. Kapitalna zabawa. Proszę nie przegapić tej imprezy w roku następnym.
A ja mam murowanego kandydata na patrona Dni Buraka w Pcimiu.
Ziemniak, cud natury ;-)